Wanneer alle puzzelstukjes op hun plaats vallen

Sinds kort durf ik er openlijk voor uit te komen. Ik puzzel. Legpuzzels wel te verstaan. Van 1000 stukjes. Ik word er rustig van, omdat ik – volledig gefocust op het vinden van de juiste stukjes – even nergens aan hoef te denken. Heel fijn voor iemand wiens hoofd continue aanstaat. Puzzelen schaarde ik tot kort geleden onder de noemer ‘bejaarden-hobby’s’. Net als bloemschikken. Of bij een bridge-clubje gaan. Nu blijkt puzzelen ineens hip te zijn, het wordt ook wel het nieuwe ‘mindfullness’ genoemd te worden. Tijd voor mij om uit de kast te komen dus. Vooral omdat ik geconstateerd heb dat er verschillende ‘puzzel-types’ zijn. Daarvoor geldt: “The way you do anything, is the way you do everything”. Met andere woorden: herken jij jezelf in één van de volgende vier puzzel types? Dikke kans dat je het in je carrière zoektocht ook zo aanpakt. Benut de voordelen daarvan en wees je bewust van de valkuilen.

1.     De structopaat

De structopaat herken je in haar gestructureerde en methodische werkwijze. Structopaten gedragen zich volgens (zelf bedachte) regels, procedures en voorschriften. Eerst alle randjes van de puzzel zoeken. Vervolgens alles op kleur leggen. En dan van buiten naar binnen werken. De structopaat werkt volgens een vaste aanpak om het gewenste resultaat te bereiken en wijkt daar niet graag van af. Ze vindt het prima als er mensen meehelpen aan de puzzel, maar denkt: ‘wel graag op mijn manier a.u.b.’. De structopaat ergert zich daarom enorm aan de chaoot die meewerkt aan de puzzel. Die doet maar wat – in haar ogen . Een warhoofd waar je niet op kunt bouwen. Herken je jezelf in dit type? Gebruik dan de volgende informatie in jouw carrièrezoektocht.

Benutten

Je discipline brengt jou vaak ver. In het oerwoud van beroepskeuze en verschillende carrière opties, weet jij orde op zaken te stellen. Heel handig, want zo verlies jij niet het overzicht.

Valkuil

My way or the highway. Vasthouden aan regels en procedures kan leiden tot starheid. Geef ook andere opties een kans, zeker wanneer je merkt dat jouw manier niet (voldoende) werkt. Heb je jezelf voorgenomen om elke week 5 vacatures te zoeken via internet en daarop te solliciteren? Hou jij je netjes aan dit voornemen, maar levert dit al een jaar lang niet het gewenste resultaat? Dan wordt het tijd om een nieuwe procedure te bedenken. Jouw uitdaging is: flexibiliteit.

2.     De streber

De streber herken je aan haar tomeloze energie en haar gedrevenheid. Strebers lijken soms niet te stoppen. Beginnen ze aan die puzzel, dan kunnen ze daar tot midden in de nacht aan doorwerken. Puzzel je vaker met een streber? Dikke kans dat ze jullie, vanuit haar enthousiasme, al opgegeven heeft voor het NK-legpuzzelen. Zij wil namelijk altijd hogerop komen, de beste worden en succes boeken. De streber is ook zo iemand die begint met wandelen, omdat dit goed zou zijn voor haar gezondheid, maar voordat ze het weet is ze aan het trainen voor de Kennedymars (= 80 KM lange wandeltocht). Zonder een doel, vindt de streber er niks aan. Zij ergert zich dan ook enorm aan passiviteit en trage mensen. Die houdt zij het liefst ver bij haar team uit de buurt. Herken je jezelf in dit type? Gebruik dan de volgende informatie in jouw carrièrezoektocht.

Benutten

Jij bent, als streber, enorm ijverig en vastberaden. Je MOET en ZAL je droombaan vinden. Daar zal jij álles voor doen, vastberaden als je bent. Door jouw enorme gedrevenheid om van jouw zoektocht een succes te maken, kán dit bijna niet mislukken.

Valkuil

Let op: bijna niet mislukken. Er zit namelijk ook een valkuil aan streberig zijn. Dat is namelijk jouw fanatisme. Let op dat je niet bezeten raakt van jouw zoektocht naar een andere baan en dat je jouw doel niet uit het oog verliest. Niet álles hoeft te wijken voor jouw droombaan. Het is een uitdaging voor jou om nuchter te blijven in jouw zoektocht naar die ideale baan.

3.     De flierefluiter

De flierefluiter schakelt gemakkelijk van het ene naar het andere gedeelte van de puzzel. Het ene moment is ze bezig met het leggen van de rand. Een minuut later heeft ze toevallig wat stukjes uit het midden van de puzzel gevonden. Om vervolgens weg te dromen bij de afbeelding op de doos: ‘hier een stukje van een roze jurk, waar hoort deze? Waar is trouwens dat roze jurkje dat ik vorige week heb gekocht? Misschien zit het in de was. Ik moet nog wasmiddel kopen.. Er is een nieuwe supermarkt geopend een dorp verderop…’. De flierefluiter kan ’s ochtends tijdens het ontbijt denken: ‘laat ik nu nog eens een paar stukjes leggen! Ik heb nog even 5 minuten tijd..’ om het vervolgens heel makkelijk weer los te laten en tot de orde van de dag over te gaan. Jij bent allergisch voor rigide en starre mensen: strakke regels zijn voor jou geen feestje. Herken je jezelf in dit type? Gebruik dan de volgende informatie in jouw carrièrezoektocht.

Benutten

Jij bent enorm flexibel en een kei in improviseren. Je kan jezelf makkelijk aanpassen aan een veranderende omgeving en gedragingen van anderen. Nog iets wat jou kenmerkt is jouw nieuwsgierigheid: jij staat open voor nieuwe ideeën. Dit helpt enorm bij het vinden van een nieuwe carrière, omdat jij je niet laat beperken tot jouw werkervaring en de opleiding die je gedaan hebt. Er is ten slotte zoveel méér mogelijk! De kansen zijn eindeloos.

Valkuil

Waak ervoor dat je niet verzandt in chaos. Soms zie jij zoveel opties en mogelijkheden, die weer leiden tot nieuwe mogelijkheden, waar vervolgens óók weer opties aan vast zitten die je nog niet verkent hebt: en voor je het weet ben je een jaar verder. Jouw uitdaging is: doeltreffend te werk gaan, anders blijft het bij een carrièredroom.  Het is hetzelfde als in 10 boeken tegelijk beginnen met lezen (want je komt zoveel leuke tegen!) om er vervolgens geen één tot het einde uit te lezen.

4.     De controleur

Het motto van de controleur is: ‘Vertrouwen is goed, maar controle is beter’. Tóch nog even voor de zekerheid controleren of dat stukje wat je buurvrouw net heeft gelegd, wel past. De controleur is van de check – check – dubbelcheck. Better safe than sorry! Stel je voor dat we straks weer opnieuw moeten beginnen met die puzzel, terwijl éventjes checken zoveel ellende kan voorkomen. De controleur is voorzichtig en beschermt zichzelf tegen risico’s. Dat doet ze door te toetsen, te verifiëren en zo nodig: te corrigeren. Dit geldt niet alleen voor het werk van anderen, ook op haar eigen werk past zij dit toe. De controleur kan zich niks voorstellen bij de nonchalante houding van sommigen uit haar puzzelteam. Zij vindt deze mensen slordig en irriteert zich aan de onzorgvuldigheid. Herken je jezelf in dit type? Gebruik dan de volgende informatie in jouw carrièrezoektocht.

Benutten

Jij bent de vrouw van de details. Enorm zorgvuldig en je beschikt over het uitzonderlijke vermogen jezelf te corrigeren. Daar waar anderen vaak last hebben van hun blinde vlek, zie jij meteen wat er niet klopt. Je streeft naar nauwkeurigheid: jouw volgende baan moet écht 100% kloppen. Op die manier wil je kwaliteit voor jezelf afleveren, waarbij je aandacht besteed aan de details: A L L E S moet kloppen. Jij zult je dan ook niet als een kip zonder kop in het volgende avontuur storten.

Valkuil 

Als controleur moet je oppassen dat je niet pietluttig wordt. Anderen kunnen jouw controlerende gedrag ervaren als ‘zeuren’. Het hóeft niet altijd zo serieus en benepen. Je mag ook best een beetje buiten de lijntjes kleuren af en toe. Loslaten is echt een uitdaging voor jou. Soms is iets voor 80% zeker weten, óók voldoende om de volgende carrièrestap te zetten.

Herken jij jezelf in één van bovenstaande types?

Ik ben benieuwd: dacht jij bij het lezen van dit artikel ‘hééé dat gaat over mij..’? In welk type herken jij jezelf? En hoe werkt dat vóór of tegen jou? Laat je het me weten in de comments?

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.