Je hoeft niet fantastisch te zijn om te beginnen….
Maar je moet gewoon beginnen om fantastisch goed te worden.
De afgelopen twee weken kwam ik het weer een aantal keren tegen in de praktijk. Altijd wanneer dat het geval is, dan weet ik dat ik er iets over moet schrijven. Omdat dit voor mij het signaal is dat het bij meer mensen speelt die op zoek zijn naar hun volgende carrière stap.
Wat is nou het geval? Deze week hoorde ik een aantal keren: ‘ik kan nog niet beginnen, want ik wéét nog niet genoeg’.
Kennis is macht
Ik ben PRO (zelf-)ontwikkeling en volg dan ook regelmatig een cursus. Dat kan over van alles gaan: zo heb ik laatst een Instagram cursus gevolgd, om te leren hoe ik dit kanaal beter en effectiever in kan zetten voor mijn bedrijf (volg je me trouwens al op Instagram?). Ook heb ik een businesscoach in de arm genomen, met hetzelfde doel: bedrijfsontwikkeling. Maar ik volg ook vakinhoudelijke cursussen, bijvoorbeeld op het gebied van zelfcompassie en positieve psychologie. Geen kwaad woord over het volgen van cursussen of trainingen dus. Kennis is macht.
De noodzaak bepalen
Er zit echt een dikke ‘MAAR’ aan vast voor mij. DE manier voor mij om te bepalen of ik een cursus of training moet volgen, is namelijk: éérst doen, éérst zelf proberen en DAN pas bepalen: hier heb ik scholing in nodig. Bovendien sta ik bij elke investering in een training bewust stil bij: wat gaat me dit opleveren? Ga ik er ook iets mee doen? Is het antwoord ‘niks’ of ‘nee’, dan volg ik de cursus niet. Simple as that. Een cursus volgen is namelijk tijdrovend. Als het me niks oplevert of niets brengt, dan kan ik die tijd beter aan iets anders besteden.
Bij veel cliënten zie ik het andersom gaan. Die volgen de ene na de andere cursus of training. Zonder goed doordacht te hebben waar ze die cursus nou eigenlijk voor nodig hebben. Of wat ze met de training zouden willen gaan doen. Het lijkt ze interessant, dus gaan ze de cursus volgen. Ná het volgen van zo’n cursus of training is vaak de uitkomst dat ze nóg meer kennis zouden moeten vergaren. Omdat ze nog niet genoeg weten van dit specifieke onderwerp of van dat kleine onderdeel.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid
Herken jij jezelf nou in bovenstaande…? Dan is het goed om jezelf eens af te vragen of je dit gebruikt als smoes. Smoes om maar niet te hoeven beginnen, om maar geen stappen te hoeven zetten: want je moet tenslotte éérst nog heel veel leren over dit onderwerp. Het volgen van cursussen en trainingen voelt dan wél alsof je hard aan het uitvinden bent wat je nou eigenlijk écht graag wilt met je carrière. Win win: want je bent hard aan het werk aan jouw zoektocht naar die ideale baan, je kunt jezelf dus maar weer mooi een schouderklopje geven. En stiekem is het ook wel lekker veilig: je hoeft op deze manier namelijk niet in beweging te komen.
Zelfkennis is daarom het begin van alle wijsheid. Blijf jij maar stil staan in jouw zoektocht, omdat jij denkt dat je (nog) niet genoeg weet? Verschuil jij jezelf steeds weer achter de smoes dat je hier éérst nog een cursus voor moet volgen? Of een boek over moet lezen? Wat dóe je eigenlijk concreet met alles wat je leert tijdens zo’n training?
Impostor syndrome
Er komt een moment dat je door de mand zult vallen. Eens breekt de dag aan dat iedereen beseft dat je een oplichter bent. Dat je eigenlijk niks weet.. En dat alles wat je tot nu toe hebt bereikt, een kwestie van geluk is. Niet van kunde. Daarom is het goed om WEER een cursus te volgen. Dan kom je tenminste goed beslagen ten ijs.
Je bent niet de enige die op deze manier redeneert. Er is zelfs een naam voor: het impostor syndrome. Oftewel: het bedriegerssyndroom. Ben je super perfectionistisch? Dan heb je dubbel zoveel kans hier last van te hebben. Een fout maken is namelijk HET bewijs dat je het niet kunt. Het belemmert je enorm om verder te komen in je carrière, kan zelfs leiden tot een burn-out. Gelukkig kun je er iets aan doen.
Wat dan?
Je hebt me misschien al vaker horen zeggen: alles begint met inzicht. Die inzichten verkrijg je door met jezelf (of met een coach) in gesprek te gaan: waar komt die drang om steeds maar weer bij te leren vandaan? Klopt het wel dat ik bang ben om door te mand te vallen? Heb ik daar bewijs van?
Ik ben benieuwd; ben jij ook bang om door de mand te vallen?
En belemmert jou dit om door te groeien in je carrière?
Wil je je inzichten hieronder in de comments met me delen?
Geef een reactie