PIJN OF WEERSTAND?

Sinds kort doe ik aan Yoga. Mijn yogalerares had laatst het fantastische idee om in de spagaat te gaan met z’n allen. Terwijl iedereen aan het zweten en puffen was op die spagaat, hoorde ik mijn yogalerares steeds vragen: ‘is het pijn of is het weerstand wat je voelt?’ Met weerstand is tenslotte niet zoveel mis. Je voelt een fysiek ongemak en meer dan dat is het ook niet. Later zocht ik op waar weerstand in Yoga nou goed voor is. Zo leerde ik dat je eigenlijk altijd weerstand tijdens Yoga houdingen hoort te voelen. Als je weerstand opzoekt, dan zorgt dit voor ruimte en groei. Hoe dan? Je stapt uit je comfortzone, net daarbuiten. Je voelt geen grote ongemakken of helse pijnen, maar alleen weerstand. Door elke keer naar dát punt op zoek te gaan, ontwikkel je jezelf op de Yogamat. Om te groeien is het dus de bedoeling dat je het oncomfortabele opzoekt. Binnen je comfortzone blijven betekent stilstand. Zo leer je dus nooit die spagaat. Ver buiten je comfortzone gaan is ook niet goed: het is belangrijk dat je het verschil leert kennen tussen weerstand en pijn.

Loopbaankeuzes

Hetzelfde geldt voor het maken van keuzes in je loopbaan. Waarom lijkt het voor de één veel makkelijker om een carrièreswitch te maken dan voor de ander? Hoezo blijft de één zo gefocust op haar doel en haakt de ander elke keer na 2 weken weer af? Hoe kan het dat er mensen zijn die überhaupt niet in actie komen, terwijl ze elke dag chagrijnig naar hun werk rijden?
Vraag jij jezelf dit ook wel eens af? Dan is het goed om eens in de mentale spagaat te gaan en jezelf af te vragen:

Is dat wat ik voel: pijn of weerstand?

‘Ik weet niet wat ik wil, en dus doe ik niks’ #smoes #weerstand (waarover ik eerder deze blog schreef).

‘Op deze functie ga ik niet solliciteren, want ik voldoe niet aan de 487153 eisen die in de vacaturetekst staan genoemd’ #smoes #weerstand
Als het bedrijf iemand vindt die aan al die 487153 eisen voldoet en óók nog eens in het team blijkt te passen, omdat zij net zo grappig, no-nonsense en creatief is als de rest, dan hebben ze een lot in de loterij te pakken. De loterij winnen is maar voor héél weinig mensen weggelegd.
Dus: voldoe je niet aan al die 487153 eisen die in de vacaturetekst staan opgesomd? Zorg er dan voor dat je met iets anders opvalt, onder de aandacht komt bij die werkgever.

Doe eens gek, doe eens wat anders: uit je comfortzone.

‘Al. 3. Hele. Keren. Heb ik gesolliciteerd en wordt steeds afgewezen, dus laat maar’#smoes #weerstand
Serieus? Maar liefst 3 keer al? En hoe heb je dan gesolliciteerd? Met de standaard brief en het saaie CV welke je naar elke werkgever stuurt?

‘Bellen naar die potentiële werkgever is niks voor mij’ of ‘netwerken is niet mijn ding’ #smoezen #weerstand
HOEZO NIET? Het “eng vinden” of “niet weten hoe je het ’t beste aan kan pakken”, zijn slechte raadgevers. Groei zit buiten je comfortzone, denk aan die spagaat.

Eerst pijn bestrijden

Lastiger wordt het als je pijn hebt. De weerstand voorbij bent. Let wel: lastiger, niet onmogelijk.
In dat geval is het goed om eerst iets aan je pijn te doen.
Als je je pijn niet bestrijdt, kom je niet verder, je blessure speelt steeds weer op en uiteindelijk beland je waar je eerst zat: op de bank.
Wanneer je weet waar je pijn vandaan komt, kun je er iets aan doen en kun je weer vooruit.
Is het pijn of is het weerstand bij jou?
Pijn is te verhelpen.
Voor weerstand geldt:

Great things never came from comfortzones.

HMV Support - Loopbaan coaching - Rina Verstappen

Gratis E-book met 5 tips

Ben jij je huidige baan zat maar weet je niet wat je dan wél wilt? Ontvang gratis mijn E-book met 5 tips om uit te vinden welk werk bij je past.

Gratis
inspiratiesessie

Huidige baan echt helemaal zat, maar nul inspiratie over wat je dan wél bij je past? Maak kans op een gratis inspiratiesessie en ontvang 2 gouden tips!

Online loopbaantraining

Meld je hier aan voor mijn training: van nachtmerrie naar droombaan. Hierin leer ik je de de 5 stappen die je helpen uitvinden welk werk écht bij je past. Zodat je zelfverzekerd van carrière kunt switchen.