De feiten kunnen van alles betekenen
Het brein maakt geen onderscheid tussen wat echt is en wat niet. Anders gezegd: er bestaat voor je hersenen geen verschil tussen wat jij jezelf aanpraat en de werkelijkheid. Je neemt voor waar aan wat je er zelf in stopt (of wat er altijd door anderen ingestopt is). Ter illustratie: als jij maar vaak genoeg te horen krijgt dat je dik en lelijk bent, dan ga je daar vanzelf in geloven.
Dit telt ook voor wat jij jezelf wijs maakt. Je gedachten bepalen je gedrag en je gevoel. Wat is het verschil tussen iemand die tegen zichzelf zegt: – ik kan dit, ik durf dit en ik ben de beste – tegenover – ik kan niks, ik ben een mislukkeling, nooit doe ik iets goed- . Die eerste persoon slaagt en de tweede? Die begint waarschijnlijk nog niet eens.
We hebben HEEL. VEEL. gedachten per dag. En lekker veroordelend vaak ook: dit is mooi, hij is lelijk, hier vind ik geen zak aan, dit is belachelijk. We hebben overal wel een gedachte over en hou ze maar eens tegen: niet te doen. Het gaat bijna zoals ademhalen: vanzelf. Je hebt echter wel een keuze: je kunt je gedachte opmerken en laten voor wat ‘ie is: maar een gedachte. Of je kunt je er in mee laten slepen en zo de gedachte bijna worden.
Talk dirty to me
Blijf met je taal bij wat er gebeurd in de wereld. Stel: je bent ontslagen. Je zegt tegen jezelf: ‘dit had nooit mogen gebeuren. Dit moet terug gedraaid worden. De organisatie waar ik voor werk is corrupt. Mijn baas spoort niet. Mijn collega’s zijn stuk voor stuk kontenkruipers’. Wat voor gevoel zou dit je opleveren? Precies: je bent WOEST.
Door op deze manier te denken (taal in te zetten), blijf je in het verleden hangen. Terwijl de wereld om je heen gewoon doordraait. Dit betekent overigens niet dat je niet verdrietig mag zijn, dat je niet mag rouwen om het verlies van die baan of dat je niet even HEEL erg boos mag zijn. Nee.
Alleen: de trein van het leven dendert door. De kunst is om niet achter te blijven op het station waar je uitstapte toen je net je baan verloor. Want waar sta jij na een half jaar als jij nog steeds tegen jezelf zegt wat je tegen jezelf zei toen je nét ontslagen was? Precies: op dat station waar je bent uitgestapt. Geen meter opgeschoten.
Je kunt door middel van taal, je emoties en gevoelens in de juiste verhouding brengen
Een grappige app die je hiervoor kunt gebruiken, is de: Talking tom app (een app waar mijn eigen coach mij op wees toen ik alleen maar kon denken ‘ik kan dit niet’ en ‘ik ben hier niet goed genoeg in’ (en de vele variaties daarop). Spreek eens hardop in wat je tegen jezelf zegt. De app herhaalt vervolgens wat jij zegt. Met een grappig stemmetje. De taal die je gebruikt wordt hierdoor uit zijn verband getrokken. Het zijn maar woorden (die vaak ook nog eens nergens op slaan). Je kunt vervolgens de keuze maken het te laten voor wat het is: maar woorden.
Wat ik zelf ook doe om negatieve taal in iets positiefs te veranderen, is door te bedenken wat mijn zoontje van 5 (met een hele andere belevingswereld) nu tegen mij zou zeggen: ‘mama, echte ninja’s geven nooit op’.
Waarom zou je door blijven gaan me iets geloven wat jou niks gaat brengen? Of sterker nog: wat jou tegen werkt bij het najagen van jouw dromen? Zoals je hierboven hebt gelezen is dat wat je hebt aangenomen geen feit. Dit betekent dus ook dat je iets nieuws aan kunt gaan aannemen. Wat ga jij vanaf vandaag ter discussie stellen en waar ga jij je niet-helpende gedachtes en woorden in veranderen?
Geef een reactie