Voor je het weet, is er wéér een jaar voorbij. Een jaar van kei hard werken, omdat je een drukke baan hebt waarin rete veel van je verwacht wordt. Daardoor schiet het er vaak bij in om jezelf vakinhoudelijk te ontwikkelen of iets aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Er is simpelweg geen tijd voor. Tóch is er een manier om jezelf (inhoudelijk en/of op persoonlijk vlak) te blijven ontwikkelen, ondanks je ellenlange to-do list.
Iedereen moet wat van me
Alle mensen die aan je bureau verschijnen, iedereen die jou mailt of belt, vindt zichzelf: prio – 1. Hou dan maar eens focus op de ellenlange TO-DO list die je óók nog effe mee mag pakken. Met alles wat er tussendoor van je gevraagd wordt, kom je soms nog niet eens aan punt 1 op je lijstje toe. En inhoudelijke ontwikkeling? Jezelf ontwikkelen? Die staat op nummer 98 van je lijst. Graag in chronologische volgorde afvinken a.u.b.
In de loop van de tijd zakt punt 98 van punt 142 naar punt 183, door alles wat er nog in je mik geschoven wordt.
Die cursus die je zo graag zou willen volgen?
Not gonna happen.
Want: wanneer?!? Hoe dan?
Steeds vaker sluipt er dat gevoel in dat je opgeslokt wordt door je werk, dat je geleefd wordt door je werk, maar dat je je niet verder ontwikkelt.
Je leert niks bij en je hebt het gevoel dat je stilstaat. Dat gaat knagen..
Lang leve het internet!
Er zijn legio mogelijkheden tegenwoordig om (met de weinige tijd die we beschikbaar hebben) cursussen te volgen en onszelf te ontwikkelen. Ik zal er zo een paar opsommen. Maar eerst even dit.
Heb je jouw vraag / wens al eens met je baas besproken?
Bespreek je wensen
Up-to-date willen blijven in het vakgebied waarin je werkzaam bent, jezelf ontwikkelen naar een hogere functie, een vaardigheidstraining volgen op persoonlijk vlak: allemaal heel gezond. Niet alleen voor jou, maar ook voor het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. Investeren in werknemers is een investering in het bedrijf zelf. (je moet wel weten hoe je het moet verkopen aan je baas hè – vraag jezelf daarom af: ‘what’s in it for him?’).
Het lijkt me dan ook niet meer dan normaal dat een werkgever investeert in zijn werknemers:
In opleiding/cursus/training én in tijd.
Wéét je baas niet dat je een training of cursus zou willen volgen? Of dat je begeleiding zou willen ontvangen van een coach om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen? Heb je nooit gevraagd of daar tijd voor vrij gemaakt kan worden, zodat je dit (gedeeltelijk) tijdens kantooruren zou mogen doen? Dan snap ik dat de tijd voorbij vliegt, zonder aan punt 183 op je eerder genoemde to-do list toe te komen!
Wie niet vraagt, die niet wint…
Geen zin om met je chef te overleggen?
Hulde aan het internet.
Hier komen ze dan, een paar van de legio aan mogelijkheden om het heft in eigen hand te nemen.
Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: de mini-cursussen, te volgen via Instagram.
Ik ben persoonlijk mega fan van dit soort cursussen, want:
- laagdrempelig (alles komt voorbij in je normale ‘feed’, tussen de posts en stories van je vrienden);
- het kost weinig tijd;
- je kunt deelnemen wanneer en waar je wilt (en dus wanneer het jóu uitkomt);
- en ook niet onbelangrijk: het is niet duur.
Zelf heb ik meegedaan aan een cursus van Charlotte van het Wout, zij geeft cursussen op het gebied van ondernemen en zelfontwikkeling. Er zijn cursussen gericht op balans voor werkende moeders. Maar er worden ook cursussen gegeven die je leren locatie-onafhankelijk te werken. Die je leren hoe je reizend je geld kan verdienen. De lijst aan mogelijkheden is oneindig, maar voor nu laat ik het hier even bij. Heb je zelf nog een leuke tip? Ik ben benieuwd! Laat hem achter in de comments.
MOOC
Oftewel: Massive Open Online Course. Ook wel eens het onderwijs van de toekomst genoemd. Het zijn gratis cursussen, ontwikkeld door docenten van een universiteit en iedereen (van jong tot oud) kan hier aan deelnemen. Zo kun je een MOOC volgen via de universiteit van Leiden, over onderwerpen die variëren van terrorismebestrijding en rechten tot mindfullness. Het aanbod wereldwijd is ENORM. Het kan daarom even zoeken zijn naar de onderwerpen die jou interesseren. Maar ook hier gelden weer de volgende voordelen aan het volgen van een cursus via internet: je kunt het volgen in je eigen tijd en tempo en nog leuker: het kost je geen cent (we zijn en blijven Hollanders hè).
Webinars
Webinar is een samenvoeging van de woorden “web-based” en “seminar”. Met andere woorden: een seminar via het wereld wijde web. Ook hier geldt weer: er zijn webinars over de meest uiteenlopende onderwerpen die je maar kunt bedenken. Zo kun je webinars volgen over zakelijk bloggen of je kunt meer leren over online marketing. Er zijn webinars die gaan over timemanagement of over productiviteit. Wil je meer leren over de AVG? Kan ook via een webinar. Zelfs als je in scheiding ligt, kun je een webinar volgen over hoe je dit het beste aan kunt pakken.
De mogelijkheden zijn oneindig.
Google maar eens op het onderwerp waar jij meer over zou willen leren, gevolgd door: + webinar.
Dikke kans dat je deze week nog een cursus online kunt volgen.
Maak prioriteit van je ontwikkeling
Zo zie je maar, legio aan mogelijkheden om jezelf inhoudelijk te blijven voeden. Oók wanneer je een drukke baan hebt.
Jezelf ontwikkelen – op welk vlak dan ook – hoort een prioriteit te zijn.
Maak dus van je punt 183 op je TO-DO list weer punt 1.
Door er met je baas over de praten, óf door een cursus te volgen wanneer het jou uitkomt.
Wáár het jou uitkomt. Op jouw tempo.
Ik hoop dat je iets had aan deze tips!
Laat je het me weten?
Eén keer in de twee weken behandel ik ingekomen vragen voor het platform ‘Workerbee’ . Deze blog is geschreven naar aanleiding van een ingekomen vraag. De vragen die bij Workerbee binnenkomen, hebben alles te maken met carrière en ondernemen. Deze vragen die we ontvangen, worden beantwoord in blogvorm. Workerbee is hét platform voor jou, voor mij en voor alle anderen die het druk, druk, druk hebben. Die druk voelen. Voor de mensen die het moeilijk vinden om stil te staan. Die in de fase van hun leven zitten waar belangrijke keuzes dagelijkse kost zijn. Voor jou, voor mij en voor alle anderen waarbij het vinden of behouden van een goede werk-privébalans, laat staan (werk)geluk, soms best wel een uitdaging is. Het Workerbee platform geeft je een (h)eerlijk inkijkje in het leven van een aantal powerchicks dat stiekem verdacht veel op jouw leven lijkt..
ben ook van mening dat je zo enthousiast blijft over je baan en wat je doet 🙂 gr. Felix
Zeker waar, Felix! Ik ben het helemaal met je eens. We zijn tenslotte nooit uitgeleerd 🙂