Hand van die knip af!
Laatst las ik een boek over leiderschap (the big five for life) en moest ik aan alle fijne leidinggevenden denken waar ik mee heb mogen werken. In het boek wordt beschreven wat een leidinggevende maakt of kraakt. Wat er voor zorgt dat een leidinggevende een goeie leidinggevende wordt. De eerste en belangrijkste les, is je beseffen dat geld alléén niet motiveert op de lange duur. Succesvolle leidinggevenden snappen dat je mensen moet motiveren vanuit iets wat véél verder gaat dan geld. Ik ben in mijn carrière ook leidinggevenden tegengekomen die iets minder goed uit de verf kwamen. En dan druk ik het nog zacht uit. Leidinggevenden die vinden dat hun mensen ‘nou eenmaal dat werk hóren te doen, omdat ze er betaald voor krijgen’. Er is alleen een wezenlijk verschil tussen ‘of iemand iets zoú moéten doén en of ze het ook daadwérkelijk doen. Dat zijn toch echt 2 verschillende dingen. Alle leidinggevenden die ik ken en die op handen gedragen werden door hun team, hadden allemaal minstens één gemeenschappelijke deler: ze wisten hun mensen te motiveren vanuit iets wat verder gaat dan geld.
Wat heeft dit nou te maken met jouw carrière?
Dit is geen blog die je moet lezen als je een carrière als leidinggevende ambieert. Ook geen blog voor de mensen die al leidinggevende zijn en er niet zoveel van bakken.
Nee, met deze blog wil ik je graag meegeven: wees je eigen leidinggevende. Leer van de volgende managementtips. Manage hiermee jouw eigen carrière en wordt weer zélf de chef aan het roer.
Tip 1: Wees duidelijk over wat en waarom
Een effectieve leider is duidelijk naar zijn mensen over wat hij wil bereiken en waarom. Het probleem is namelijk vaak niet dat mensen niet gemotiveerd zijn. Het probleem is vaak dat ze niet geïnformeerd zijn. Leidinggevenden horen de tijd te nemen om hun mensen precies (en duidelijk!) uit te leggen wat ze willen bereiken, wat hun doel is en waarom. Vooral het ‘waarom’ gedeelte is belangrijk om niet te vergeten. Anders blijft het maar bij slap gezever over visies die bedacht zijn, ergens tijdens een paar mooie hei-dagen. Ooit het gevoel gehad dat je zomaar wat aan het doen bent? Dat je geen richting hebt? Nergens naartoe werkt of nergens écht aan bijdraagt? Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat voor zin het eigenlijk heeft, dat werk wat je allemaal verzet?
Dan is het ‘waarom’ stuk niet helder genoeg geweest voor jou.
Niet alleen voor die effectieve teamleider, ook voor jou is het belangrijk om inzicht te hebben in het ‘wat’ en ‘waarom’. Het bedenken ‘wat’ je nou eigenlijk wilt met je carrière is al best een kluif op zich. Vaak zijn we zó blij wanneer we eindelijk uitgevonden wat we aan moeten met ons grote-mensen-leven, dat we helemaal vergeten WAAROM we dit eigenlijk willen. Niet weten waaróm je iets graag wilt, zorgt ervoor dat je bij de eerste de beste tegenslag opgeeft. Zonde als je het mij vraagt.
Schrijf voor jezelf op waarom je iets graag wilt. Wat het je op gaat leveren. Je drijfveren om je ‘wat’ te bereiken, wat zijn die? Wat brengt het jou (en misschien ook wel je gezin) wanneer jij je doel hebt bereikt? Wanneer je dit helder hebt, heb je iets om jezelf een schop onder je kont te geven als het effe tegenzit.
Tip 2: Betrek je teamleden in het proces
Wanneer een team zich niet betrokken voelt, dan kan een leidinggevende nog zo’n gave oplossing bedenken of met nog zo’n gaaf idee komen. Dit zal nóóit effectief geïmplementeerd worden wanneer de mensen in het team zich niet betrokken voelen. Hoe krijg je je mensen betrokken? Precies: door ze erbij te betrekken. Het woord zegt het al.. Een effectieve teamleider laat zijn mensen helpen door hen oplossingen en ideeën te laten bedenken. Dit zorgt voor belangstelling én voor betere oplossingen. Het perspectief van de werknemers – die dagelijks midden in de actie zitten – kan totaal anders zijn dan van de chef die aan de zijlijn staat toe te kijken. Als dit perspectief niet wordt meegenomen in de oplossing of in nieuwe ideeën, dan gebeuren er 2 dingen:
- De mensen die midden in de actie zitten, hebben het idee dat er niet naar hen geluisterd wordt. Ze verliezen hun interesse. En daarmee hun motivatie.
- Er worden beslissingen genomen, zónder dat ALLE waardevolle en belangrijke informatie wordt meegenomen (namelijk: die van de werkvloer).
Je voelt zelf wel: alletwee niet zo best voor de voortgang
Hoe pas je dit toe op je eigen carrière? Dat is niet heel moeilijk.. Heb je bij tip 1 uitgevonden wat je ‘wat&waarom’ zijn? Hou dit dan vooral niet voor jezelf! Schroom niet om je waarom met anderen te delen. Anderen horen gráág waarom je iets wilt! Mogelijk inspireer je er zelfs mensen mee. Mensen vinden het heerlijk om te zien dat je uitstraalt waar je voor staat. Daarnáást is het belangrijk om een ‘team’ te vinden dat dezelfde waarom deelt als jij. Dit team gaat je helpen bij het varen van jouw carrièrekoers. Deze mensen beuren je op als het effe tegenzit. Ze ondersteunen je. Je ideeën worden beter, wanneer je ze met je team deelt. Kortom: deze mensen gaan je helpen om daar te komen waar je wilt zijn. Als je geluk hebt, heb je al een paar van die mensen om je heen.
Waarschijnlijk weet je óók al wie nog niet eens door de eerste sollicitatieronde zou komen. Betrek die mensen dan ook niet in je team. Kies de mensen uit waarvan jij weet dat ze je gaan helpen om daar te komen waar je wilt zijn. Deel voorspoed en tegenslag met ze. Leer van ze en leun op hen.
Heb je nog niet genoeg teamleden op het oog? Ga actief naar ze op zoek! Zo zitten in mijn team een aantal ontzettende inspirerende en succesvolle ondernemers. Zonder hen was mijn bedrijf nooit waar het nu is. Ik kende ze niet allemaal vóór ik begon aan de reis naar mijn ‘wat’. Ze hebben me wel allemaal stuk voor stuk en ieder op haar eigen manier vooruit geholpen. Ik heb mensen uitgekozen die middenin de actie zitten, die doen wat ik ook wil doen en heb naar hen geluisterd.
Jíj bent de chef. Jij kiest je team uit. Kies daarom zorgvuldig.
Tip 3: zorg dat je mensen de regels kennen.
Ken je het spelletje ‘regenwormen’? Kei leuk spel.
Het is een gezelschapsspelletje.
Met dobbelstenen.
En iets met punten tellen.
Oké ik leg het nu héél basaal uit. Mijn uitleg omvat ook láng niet alle regels die er zijn bij dit spel. Dat is precies mijn punt. Toen ik dit spel net leerde, was dat nogal een frustrerend proces. Ik wil sowieso winnen en ik speelde het spel met 3 anderen die het al 100x gespeeld hadden. Iedereen wist dus hoe het moest, waar hij of zij mee bezig was, behalve: ik. Hoe irritant! En dan ook steeds te horen krijgen: ‘neeeeee, dat mag niet want de regel is dat…….’
Zo gaat het ook op menig werkvloer.
Dat je iets doet waarvan je denkt ‘lekker bezig ben ik!’, maar dat je dan te horen krijgt dat het niet mag. Of dat het niet ‘bij de nieuwe visie past’. Ik kan je vertellen: iedereen heeft daar een hekel aan. Ook de mensen die niet de obsessieve winnaarsdrang hebben die ik heb. Een effectieve leider legt daarom aan zijn mensen uit wat de regels van het spel zijn. Die geven hun mensen niet de één of andere vage opdracht of missie mee, zonder uit te leggen welke regels er gelden. Om nog maar niet te spreken over de kosten, tijd en productiviteit wanneer zijn mensen na wéken hard ploeteren van hem te horen krijgt ‘dat dit niet echt de bedoeling is en dat er een andere koers gevaren moet worden’.
Hetzelfde geldt voor de zoektocht naar jouw droombaan. Als je de regels van het spel niet kent. Niet weet waar je moet beginnen. Wanneer je stap 3 als eerste uitvoert, kei hard werkt, om er dan ergens halverwege achter te komen dat je (GVD&$^%Ê) weer opnieuw kunt beginnen.. Je voelt em al aankomen: frustratie alom. Je loopt leeg op de zoektocht. Gaat geloven dat werken niet aan jou besteed is. Dat er maar 1 uitweg is voor jou, en dat is: de loterij winnen. Nou, als dát je enige hoop is, dan ziet het er troosteloos voor je uit.
Gelukkig is ‘de staatsloterij winnen’ niet de enige oplossing! Ik weet namelijk precies welke stappen je moet doorlopen om van nachtmerrie naar droombaan te gaan. Om uit te vinden wat überhaupt je droombaan is. Ik ken de regels van het spel. Omdat ik ze zelf heb doorlopen. En omdat ik al vele cliënten succesvol heb mogen begeleiden hierin.
Kappen met die onzin in 2019
Zeg eens eerlijk… Heb jij ook alweer een oudejaarslot op de plank liggen? Of misschien wel twee, want: dan heb je vast meer geluk? Word jij al helemaal gelukkig van de gedachte aan het winnen van die dikke prijs? Want dan kan je meteen je baan opzeggen. EIN-DE-LIJK gaan uitvinden wat je écht leuk vindt om te doen? Nóóit meer met buikpijn naar je werk?
Waarom zou dat af moeten hangen van Gaston die je straat in komt gereden? Dan gun je jezelf wel héél weinig kans op ontsnappen uit die nachtmerrie. Want laten we eerlijk wezen: de kans dát je die prijs gaat winnen, is minimaal.
Als 2019 niet jouw carrière-jaar gaat worden, wanneer dan wel?
Laat me je helpen!
Het begin van het nieuwe jaar is bij uitstek een moment voor goede voornemens op carrièregebied. Ik heb daarom iets leuks bedacht. In mijn agenda heb ik van 7 tot en met 11 januari ruimte gereserveerd voor 10 gratis NEW YEAR BOOSTERS.
Een new year booster is een online sessie waarin ik jou via videochat in 20 minuten de spelregels uitleg. De spelregels die je moet volgen om van nachtmerrie naar droombaan te gaan. Ik geef je waardevolle tips. Tips die helemaal toegespitst zijn op jouw carrière en het carrièrepad dat je graag wilt gaan lopen (of waar je vanaf wilt).
Wil jij 2019 goed beginnen? Toch niet zoveel vertrouwen in Gaston? Zullen we je carrière een flinke positieve boost geven? Geef je dan snel op door hier te klikken.
Laat me meteen even kort weten waar jij tegenaan loopt in je carrièrezoektocht en wat voor soort tips je zou willen. Er zijn maar 10 plekken beschikbaar, de ervaring leert dat de plekken binnen no-time bezet zijn (logisch, want: waardevol én gratis – we zijn en blijven Hollanders), dus wacht niet te lang met aanmelden.
Verzeker jezelf van een plek voor die New Year Boost.
Geef een reactie